miercuri, 2 mai 2018

Lectia 6

Functii financiare

Functiile financiare (Financial) efectueaza o serie de calcule economico-financiare furnizand prin valorile returnate informatii utile referitoare la amortismente, la rentabilitatea investitiilor, plasamentelor, împrumuturilor etc.

=PV(rata dobanzii;numar de perioade;marimea platii;[valoare viitoare;tipul]) 
- returneaza valoarea actuala (present value) aferenta unei sume investite sau depozitate la banca, prin plati periodice, în conditiile unei rate constante a dobanzii.

=FV(rata dobanzii;numar de periode[;marimea platii; valoarea prezenta; tipul]) 
-returneaza valoarea viitoare (future value) a unei investitii sau plasament în conditii de anuitate (plati si rate ale dobanzii constante). Argumentele functiei financiare FV sunt identice ce cele ale functiei PV cu exceptia faptului ca unul din argumente reprezinta valoarea prezenta a investitiei sau plasamentului.

=PMT(rata dobanzii;numar de perioade;valoare prezenta[;valoare viitoare;tip]) 
-calculeaza valoarea lunara sau anuala a platii pentru o investitie sau un împrumut.

=RATE(numar de perioade;valoarea platii;valoare prezenta) 
-returneaza rata dobanzii pe perioada unei anuitati, pentru un împrumut sau o investitie.

=NPER(rata dobanzii;valoarea platii;valoare prezenta)
-returneaza numarul de perioade de plata pentru o investitie sau un plasament. Altfel spus, se calculeaza cate varsaminte sunt necesare pentru ca un capital constituit printr-o investitie si remunerat printr-o dobanda sa atinga o valoare specificata.

=NPV(rata dobanzii;valoare1,valoare2,.....) 
-calculeaza valoarea actuala neta a unei investitii bazate pe o serie periodica de intrari de numerar (cash flows).

=SLN(valoare de inventar;valoare reziduala;durata normata de functionare) 
-calculeaza amortismentul linear al unei imobilizari cu o valoare de inventar data, tinand cont de o valoare reziduala estimata, pentru un numar de periode cat se presupune ca va functiona investitia.

=VDB(valoare de inventar;valoare reziduala;durata normata de functionare;debutul perioadei;sfarsitul perioadei[;rata de depreciere;comutator]) 
-calculeaza amortismentul degresiv ajustat (variable declining balance) al unei imobilizari cu o valoare de inventar anume, o oarecare valoare reziduala; amortizabila pe mai multi ani; cu o anumita rata de depreciere.

=SYD(valoare de inventar;valoare reziduala;durata normata de functionare; perioada pentru care se calculeaza amortizarea) 
-returneaza amortismentul degresiv absolut, fara a corecta ultimele anuitati pentru amortizarea completa a investitiei.

=DB(valoare de inventar;valoare reziduala;durata normata de functionare; perioada pentru care se calculeaza amortizarea;numarul de luni pe an de functionare a imobilizarii) 

-returneaza amortismentul degresiv absolut, tinand cont de numarul de luni pe an de functionare a imobilizarii

=DDB calculeaza amortizarea dupa metoda softy si este o functie asemanatoare cu DB, cu exceptia faptului ca ultimul argument este un factor de multiplicare al amortizarii degresive.
Exemple
1. Pentru functia PV
2. Pentru functia FV
3. Pentru functia PMT