luni, 5 octombrie 2015

Corectare test initial

Barem de corectare varianta_02_2014 <<descarca>>
Barem de corectare varianta_03_2014 <<descarca>>
Barem de corectare varianta_05_2014 <<descarca>>
Barem de corectare varianta_13_2013 <<descarca>>
Barem de corectare varianta_10_2013 <<descarca>>
Barem de corectare varianta_10_2012 <<descarca>>
Barem de corectare varianta_01_2012 <<descarca>>





Din punctul  de vedere utilizator al informaţiilor pe care le conţine, fişierele  se împart în:
Ø   Fişiere executabile, care conţin programe executabile.
Ø Fişiere neexecutabile, care conţin informaţii care vor fi prelucrate de fişierele executabile. Din  această categorie fac parte:
·      Fişiere de date, care conţin date ce vor fi prelucrate de un fişier executabil sau care s-au obţinut în urma prelucrării. fişierele de date tip .dbfconţin de obicei date omogene,  de exemplu fise cu  evidenta enoriaşilor dintr-o biserică,  care conţine: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, etc.. Fiecare fişă din evidenţă devine în fişier o înregistrare
(record).
 
·      Fişiere sursă, care conţin programe sursă, scrise într-un limbaj de programare;
·      Fişiere de texte, care conţin texte. fişierul conţine atât coduri de caractere, cât şi coduri de comenzi pentru formatarea textului şi aranjarea lui în pagină;
·  Fişiere de imagini, care conţin imagini. Imaginile sunt reprezentate prin coduri care descriu vectorial sau prin formule matematice imaginile, determinând pixelii şi codurile de culori care vor fi afişate pe ecran sau tipărite.
·      Fişiere de sunet, care conţin sunete. Sunetele sunt reprezentate digital. 

Imprimanta face parte din categoria perifericelor de ieșire, aceasta fiind utilizată pentru transpunerea informației din calculator pe hârtie (un document, o poză sau orice altfel de fișier grafic, un e-mail, un articol etc.).
Imprimantele se clasează după mai multe criterii, de exemplu în funcție de scop (imprimare/tipărire) și de rapiditate, de procedeu, de dimensiunile maxime ale hârtiei pe care se imprimă și altele.

Tipuri de imprimante

  • imprimantă matriceală (sau „cu ace”), oferă o calitate (rezoluție) scăzută. Este folosită pentru foi de calitate scăzută, facturi fiscale etc. (în general documente tip), fiind singurul tip de imprimantă care permite imprimarea simultană a 2 sau 3 exemplare, folosind hârtie autocopiativă.
  • imprimantă cu jet de cerneală, oferă o calitate medie înspre ridicată, la o viteză medie. Este folosită pentru documente, fotografii sau fișiere grafice.
  • imprimantă laser, oferă o calitate ridicată la viteză înaltă. Folosește un toner special.
  • imprimantă cu imprimare termică. Folosește o hârtie specială. Este utilizată pentru legitimații, carduri etc.
Imprimantele pot imprima pe hârtie de dimensiuni diferite, de la A0 - numai plottere (imprimante de dimensiuni mai mari folosite în general de firme pentru scheme CAD, afișe etc) și până la plicuri, fotografii etc.

Caracteristici tehnice

Rezoluția;
Viteza de tipărire;
Dimensiunea maximă a hîrtiei;
Memoria proprie;
Posibilitățile de extindere,
Numărul de culori.


  • Pentru pastrarea datelor exista doua tipuri de dispozitive:
·         Dispozitive de stocare temporara(dispozitive primare)
·         Dispozitive de stocare permanenta(dispozitive secundare)
Diferentele dintre dispozitivele de stocare primare si cele secundare:
dispozitivele primare sunt volatile in timp ce cele secundare pastreaza informatia permanent
dispozitivele primare sunt limitate ca dimensiuni in timp ce cele secundare sunt practic infinite
timpii de acces ai datelor (timpii necesari pentru citirea sau scrierea datelor) sunt mult mai mici la dispozitive primare
-  costul dispozitivelor secundare este mult mai mic.

   Stocarea permanenta a datelor, a aplicatiilor software si a fisierelor sistemului de operare se face pe discuri. In timp ce in "antichitate" (la inceputul erei calculatoarelor) forma principala de stocare era banda magnetica in prezent sunt utilizate medii ce folosesc discuri magnetice.
Motivele pentru utilizarea discurilor sunt:
·         descresterea costurilor
·         fiabilitate
·         reducerea timpului de acces
·         rate de transfer mai ridicate
·         reducerea dimensiunilor si a cerintelor de alimentare
·         cresterea capacitatii de stocare
In prezent tendinta este de a utiliza CDROM-urile si mediul de stocare optic.
Pentru stocare permanentă sunt utilizate mai multe tipuri de discuri:
·         dischete (floppy disk)
·         Hard disk
·         discuri optice,  etc
Tastatura este o componentă hardware periferică acalculatorului ce permite utilizatorului să introducă în unitatea centralǎ a acestuia date (litere, cifre și semne speciale) prin apăsarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi pe plan mondial sunt cele de tip QWERTY. Un alt tip de tastaturi este tipul QWERTZ. Denumirile vin de la primele șase taste de pe rândul al treilea. Tipul QWERTY se folosește mai ales în țările anglofone, iar celelalte folosesc mai ales tipul QWERTZ.
Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare din structura computerelor moderne, ea fiind inventată încă înainte de apariția monitoarelor și a mausului. Fiecare tastă are asociat un număr de identificare care poartă denumirea de "cod de scanare". La apăsarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzător tastei respective (un număr întreg de la 1 la „n” - numărul de taste). La primirea codului de scanare de la tastatură, calculatorul face conversia între numărul primit și codul ASCII corespunzător, în logică binară.
Tastatura ia în considerație nu numai apăsarea (durata) unei taste, dar și momentul eliberării acesteia, fiecare acțiune fiind înregistrată separat. Există două categorii de taste:
  • "taste comutatoare" – au efect când sunt apăsate și/sau când sunt eliberate
  • "taste de control" - au efect numai atunci când sunt acționate (apăsate)